Viktigt att veta om blåbetong

Blåbetong var ett vanligt byggmaterial i Sverige mellan 1929 och 1975 på grund av dess praktiska egenskaper och enkelhet att bygga med. Trots dess popularitet har blåbetong också en baksida – materialet kan avge radon, en osynlig och potentiellt farlig gas.

Hur vet jag om mitt hus har blåbetong?

Om ditt hus byggdes mellan 1929 och 1975 är det stor sannolikhet att det kan innehålla blåbetong. Materialet användes flitigt i allt från småhus och villor till större byggprojekt. Men att ditt hem innehåller blåbetong innebär inte automatiskt en hälsorisk, utan det beror på radonhalterna som materialet kan avge.

Blåbetong och radon

Blåbetong innehåller radium, som naturligt sönderfaller och bildar radon. Denna gas kan i höga halter öka risken för lungcancer vid långvarig exponering. Det enda sättet att upptäcka radon i din bostad är genom en radonmätning. Detta bör göras för att säkerställa att radonhalterna inte överstiger det rekommenderade gränsvärdet på 200 Bq/m³. I vissa fall kan blåbetong orsaka radonhalter som överstiger 1000 Bq/m³, vilket innebär en betydande hälsorisk.

Radonmätningen bör utföras under den så kallade eldningssäsongen, från oktober till april, och sträcka sig över minst två månader för att ge tillförlitliga resultat. Det är dock viktigt att poängtera att förekomsten av blåbetong inte nödvändigtvis innebär att radonhalterna är förhöjda.

Vad ska jag göra om radonhalten är för hög?

Om din mätning visar förhöjda radonhalter är det första steget att identifiera orsaken. För att avgöra om blåbetongen är källan till den höga radonhalten kan en gammamätning genomföras. Denna metod mäter gammastrålning från betongen och ger snabbt en indikation på om materialet är boven i dramat.

Om det visar sig att blåbetongen bidrar till höga radonhalter är det vanligaste och mest effektiva sättet att minska radonhalten att förbättra ventilationen i huset. Att helt avlägsna blåbetongen kan vara både kostsamt och omfattande, men i vissa fall kan det vara en nödvändig åtgärd.

Hantering av blåbetong

Blåbetong klassas inte som farligt avfall trots att det kan avge radon. Mindre mängder av materialet kan lämnas på återvinningsstationer eller återvinningscentraler, men tänk på att undvika damm vid hantering.

Mät Radon

Den enda säkra metoden för att upptäcka och hantera radon i hemmet är genom regelbundna radonmätningar. Genom att vara mdveten om vilka byggmaterial som finns i ditt hus och genom att vidta rätt åtgärder vid förhöjda radonhalter, kan du skapa en tryggare och hälsosammare inomhusmiljö för dig och din familj.

Blogg

Behöver du bilutrustning till din transportbil?

Funderar du på att uppgradera din transportbil med bilinredning? Idag finns det bra bilinredningssystem som passar bra för transportbilar och servicebilar. När du ska välja bilinredning, så bör du tänka på vissa saker. Det så att du förbättrar saker som funktionaliteten och säkerheten i din transportbil. Analysera dina behov Det första steget i att välja […]

Read More
Blogg

Byggprojekt som kan uppgradera din hemester

Hemester, eller hemma semester, har blivit ett populärt alternativ för många som vill njuta av en avkopplande paus utan att behöva resa långt bort. Det finns många fördelar med att stanna hemma och förvandla sin egen bostad till en oas av lugn och komfort. Denna artikel kommer att utforska dessa fördelar och ge tips på […]

Read More
Blogg

Däckbyte: Allt du behöver veta för en säker och effektiv process

När säsongerna skiftar är det viktigt att se till att dina däck är anpassade efter rådande väderförhållanden. Ett korrekt genomfört däckbyte är avgörande för både din säkerhet och bilens prestanda. I denna artikel kommer vi att gå igenom varför däckbyte är viktigt, när det bör göras, och hur du utför det på bästa sätt. Varför […]

Read More